“Fazla Gıda”, Avrupa’nın dijital dönüşüm odaklı en prestijli yarışmalarından “Future Unicorn Award 2022”’de finale kaldı

DIGITALEUROPE tarafından gerçekleştirilen Future Unicorn Award 2022’de “Dijital Türkiye Platformu” tarafından aday gösterilen “Fazla Gıda” Avrupa’nın en iyi büyüyen üç teknoloji scaleup şirketlerinden birisi olarak finalistler arasında yer aldı. Yarışmanın kazananı 3 Şubat’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek olan Masters of Digital etklinliğinde açıklanacak.

25 Ocak 2022 – Her yıl DIGITALEUROPE tarafından gerçekleştirilen ve Avrupa’nın gelecek vaat eden scaleuplarının ödüllendirildiği Future Unicorn Award 2022 kapsamında, Dijital Türkiye Platformu tarafından 2022 yılında aday gösterilen “Fazla Gıda” üç finalist arasına girme başarısını gösterdi. Kazandığı finalist unvanı ile Fazla Gıda, Türkiye’den aday gösterilerek yarışmada kısa listeye girmeyi başaran ilk scaleup oldu.

Yarışmanın kazananı, Avrupa İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel tarafından, DIGITALEUROPE’un bu yıl 3 Şubat’ta gerçekleştireceği Masters of Digital konferansında açıklanacak.

Türkiye Bilişim Vakfı, TESİD ve TÜBİSAD işbirliği ile 2011 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Dijital Türkiye Platformu’nun adayı olarak yarışmaya katılan Fazla Gıda, tüketim fazlası gıdaların bağışlanması, geri dönüştürülmesi ve satılması için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilere sahip bir yönetim sistemi olma özelliği taşıyor. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile oluşturulan girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen, dünyadan dokuz etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştı.

Yarışmada Fazla Gıda’nın rakibi olan diğer finalistler ise Birleşik Krallık tarafından aday gösterilen Circulor ve Almanya’nın adayı Zenjob oldu. Circulor ve Zenjob, Avrupa’da sürdürülebilirlik ve istihdam alanlarına eğilen iki değerli proje olarak öne çıkıyorlar.

Circulor: Endüstrilerde, blokzincir ve makine öğrenimi gibi son teknolojileri de kullanarak, sorumlu kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik için üretim ve geri dönüşüm zincirlerinde kullanılan malzemelerin takibini sağlamayı hedefliyor.

Zenjob: Şirketleri ve yarı zamanlı çalışanları otomatik olarak birbirine bağlayan; yarı zamanlı çalışan bulma odaklı bir girişim.

DIGITALEUROPE Genel Müdürü Cecilia Bonefeld-Dahl “Bu yılki Future Unicorn Award finalistleri, küçük şirketlerin ve scaleupların, sosyal ve çevresel inovasyonun lokomotifi olduğunu dijital teknolojiler sayesinde Avrupa vatandaşlarının ve işletmelerinin daha iyi olanaklara erişmelerine, gıda israfını azaltmalarına ve daha sürdürülebilir kaynaklar elde etmelerine yardımcı olarak kanıtladılar. Avrupa’nın bir ‘Unicorn Fabrikası’ haline gelmesine yönelik olarak, küçük şirketlerin ve scaleupların başka bölgeleri tercih etmek yerine Avrupa’da gelişebilmeleri, yeni işler yaratabilmeleri ve sınırları aşarak büyüyebilmeleri için doğru piyasa koşullarını yaratmak artık politikacıların elinde” diye konuştu.

Dijital Türkiye Platformu, Fazla Gıda’nın Avrupa’da tanınmasından gurur duyuyor
DIGITALEUROPE üye kuruluşların gösterdiği adayların yarıştığı bu ödül için Dijital Türkiye Platformu bu yıl dördüncü kez aday gösteriyor. Dijital Türkiye Platformu çok inandıkları yenilikçi girişimciliğe destek vermek amacı ile her yıl titiz bir başvuru ve eleme süreci gerçekleştiriyor.

Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, yaptığı açıklamada “Her biri birbirinden daha fazla potansiyel vaat eden startuplarımız arasından ‘Tech For Good’ kriterine uyumu ile öne çıkan Fazla Gıda’nın finale kalmış olması çok heyecan verici” dedi. Türkiye girişimcilik ekosisteminin genç nüfus, eğitim ve iyi idealler boyutlarında sahip olduğu yüksek potansiyeli bir kez daha sergilediğini belirten Eczacıbaşı, “Future Unicorn yarışması, büyümekte olan şirketlerin Avrupa genelinde isimlerini duyurmasına katkı sağlayacak” diye ekledi.

Future Unicorn Award, Avrupa’da scaleupların önemini ortaya koyuyor
Future Unicorn Award, Avrupa’da geleceğin teknoloji devi olmaya aday scaleupların görünürlüklerine katkı sağlıyor. DIGITALEUROPE tarafından kısa listeye alınan adaylar ise 29 Avrupa ülkesinin dijital ve teknoloji sektörünü temsil eden ulusal ticaret birliği üyeleri ile iş birliği içinde belirleniyor. Teknolojinin geleceğine yön verecek adayların tanınırlık kazanmasına ve potansiyellerini artırabilmelerine olanak sağlamak üzere gerçekleştirilen yarışma, Avrupa’nın teknoloji sektöründe lider olmak yeterli olanaklara sahip olduğunun da anlaşılmasını sağlıyor.

Unicorn şirket, 1 milyar doların üzerinde değerlemeye sahip özel şirketler için kullanılan bir ifade ve Ocak 2022 itibarıyla, dünya çapında 900’den fazla Unicorn şirket bulunuyor. 2014 yılı verilerine göre dünyadaki Unicorn şirketlerin yüzde 6’sı Avrupa’da bulunuyorken, 2022 itibarıyla bu oranın yüzde 12 düzeyine ulaştığı belirtiliyor. DIGITALEUROPE, dijital liderlikte Avrupa’nın bir başarı göstergesi olarak bu oranın artış göstermesi için çalışmalarını sürdürüyor ve 2025 yılına kadar bu oranı yüzde 25 düzeyine çıkarmayı hedefliyor.

Geçmişte Future Unicorn Award kapsamında galibiyeti elde eden scaleuplar, göstermiş oldukları başarıları için DIGITALEUROPE Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve Komisyon Üyesi Mariya Gabriel gibi Avrupa Birliği’nin önde gelen liderleri tarafından takdir edilirken; kazanan girişimlerden ikisi bugün Avrupa Komisyonu ve DIGITALEUROPE’un yüksek uzman gruplarının üyeleri olma özelliği taşıyor.

Bugün! Beril Nur Denli ‘Oxymoron’ adlı kişisel sergisi ile toplumdaki üretkenlik yarışını sorguluyor

Sanatçı Beril Nur Denli’nin ‘Oxymoron’ adlı kişisel sergisi 12 Şubat’ta Goba Art&Design’da sanatseverle buluşuyor. Sanatçının çağdaş amforaların, çanak çömleklerin veya incelikle işlenmiş yarına ait hayatta kalma sistemlerinin dahil olduğu çalışmaları; günümüzdeki tüketim tarzımız üzerinde düşünmeye zorlarken bir yandan da geçmişteki ve gelecekteki hayallerimize hitap ediyor.

Kaleseramik’in kadın girişim ve üretimlerini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Atölye Kale’nin katkılarıyla sanatseverlere buluşacak olan Oxymoron’ sergisi Goba Art&Design’da 5 Mart’a kadar ziyarete açık olacak.

Üretim pratiğinde geleneksel elle şekillendirme yöntemleri ve çömlekçi tornası kullanarak; bir seriye ait tek ve bir defaya mahsus işler üreten sanatçı Beril Nur Denli, ‘Oxymoron’ sergisindeki çalışmalarıyla gündelik hayatımızı tamamlayan nesneleri sorgularken ortaya koyduğu üretim tutkusuna tanıklık ediyor.

Üretimlerinde, arayışlarımızı ve yatkınlıklarımızı kışkırtarak bireysel yüzleşmemize boyut katmaya çalışan  Beril Nur Denli, tutkusunu gerçekleştirirken, sözde işlevsel, çok kulplu biricik çömlekleri kullanan bir neslin portresini bizlere sunuyor.

Geçmişi hayata döndürmenin yanı sıra içimizde saklı kalmış duyguları açığa çıkarabilen tasarımlar ortaya koyan sanatçının seramik çalışmaları ise çevremizdeki ve toplumdaki üretkenlik yarışını sorguluyor. Birçok duyumuza hitap eden yuvarlak formları; geçmişten ilham alan ham renkler ve malzemelerle zıtlık yaratan tasarımlar ile etkileşim gerçekleşiyor. Bazen pürüzsüz bazen de tanecikli yüzeyler sanatçının elleri ve toprağın birleşmesiyle ortaya çıkıyor.

Beril Nur Denli

Beril Nur Denli (İstanbul, 1990) Yeditepe Üniversitesi’nde peyzaj mimarlığı lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde iç mekân tasarımı yüksek lisansına devam etti.

Doğa ve doğal elemanların, iç mekân içerisinde yeniden tanımlanmasının, zihinsel iyileşme üzerine etkilerini inceledi. Bu süre zarfında çeşitli mimarlık ofislerinde çalıştı. 2017 yılında, kendi tasarımlarını üretmek için malzeme ararken seramikle tanıştı. Kendi çalışmalarının yani sıra benzer disiplinlerden gelen mimar ve tasarımcılarla beraber isler çıkarıyor.

Üretim pratiğinde geleneksel elle şekillendirme yöntemleri ve çömlekçi tornası kullanıyor ve 2019 yılından bu yana üretimlerine kendi atölyesinde devam ediyor.

Adres: Goba Art&Design

Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. Şimal Sok. Belkıs Apt. 3A Beyoğlu/İstanbul

 

https://www.gobaartdesign.com/

https://www.instagram.com/beriandclay/  

 

Equinix’ten önümüzdeki 10 yılın Dijital Altyapı Trendleri

Equinix, önümüzdeki 10 yıl boyunca dijital altyapıyı etkileyeceğini düşündüğü tahminlerini yayınladı. Bu kapsamda, hibrit ve çoklu bulut dijital ortamı, ileri seviyedeki Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi (AI/ML makine öğrenimi), güvenlik ve sürdürülebilirlik gelecek dönemde dijital altyapıyı belirleyecek.

Dünyanın dijital altyapı şirketi Equinix, 2022 tahminleri ile önümüzdeki on yıl içinde dijital altyapı dağıtımını & tüketimini hızlandıracak ve güçlendirecek faktörler ile bu dinamik dijital dönüşüm ortamında rekabet etmek isteyen işletmelerin nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunu ele aldı.

Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Güreşcier konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Dijital altyapı stratejilerini yönlendirmek için dünya çapında 10 binden fazla kurumsal müşterimiz ve iş ortağımızla iş birliği yapıyoruz. Doğru dijital altyapıyı, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde dinamik olarak dağıtma ve tüketme becerileri, gelecekte rekabet avantajının birincil temeli olacak. Bu kapsamda pek çok kurumun şimdiden, hızlandırılmış bir dijital dönüşüm yolculuğuna çıktığını gözlemliyoruz. IDC’ye göre 2023 yılına kadar dijital altyapının, tüm BT ve iş otomasyonu girişimleri için her yerde temel platform olacağı öngörülüyor”.

Dört dijital altyapı trendi: Hibrit çoklu bulut sistemlerinden sürdürülebilirliğe

Hibrit ve çoklu bulutun, uygulama modernizasyonu ve altyapı hizmeti sunumunda baskın yapı haline gelmesinin daha programlanabilir altyapı, şeffaf varlık yönetimi ve maliyet öngörülebilirliği gerektiren yeni karmaşıklık sorunlarına yol açacağı tahmin ediliyor.

İşletmeler operasyonel açıdan esnek altyapı & uygulamalar talep ettikçe, önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka ve makine öğrenimi (AI/ML) daha da gelişecek. Bu değişim, operasyonel yetkinlik açısından insan kaynağına olan güveni azaltacak ve değişen kaynak gereksinimlerini otonom bir şekilde öngörebilen ve dinamik biçimde adapte olabilen makine işlemci gücünün daha fazla kullanım alanı bulmasına yol açacak.

Bu yeni dünyada; işletmeler, dijital altyapı hizmetlerinin tasarım gereği güvenli ve yazılım aracılığıyla yapılandırılabilir olduğunu varsayacağı için güvenlik, artık sonradan düşünülen bir şey olmaktan çıkacak.

Sürdürülebilirlik ise artık her kurum için bir beklenti haline geldi. Şirketler ve tedarik zinciri ortakları evrensel olarak her tesis, ürün ve hizmet geliştirme için net sıfır karbon ayak izi taahhüt ettiği için sürdürülebilirlik, iş başarısının temel ve tartışılmaz bir ölçüsü haline gelecek.

2022 trendleriyle birlikte gelecek 10 yıla damga vuracak dijital altyapı trendleri şu şekilde:

1.Tahmin: Hibrit çoklu bulut karmaşıklığının üstesinden gelmek, dijital öncelikli başarıyı belirleyecek

Equinix’in Küresel Çözüm Mimarlarından Kıdemli Başkan Yardımcısı Leanne Starace, bulut otomasyonunun dijital altyapı tüketimini hızlandıracağını ve bağlı bulut ekosistemlerinin altyapı çevikliğini artıracağını belirtiyor.

2023’e kadar, Forbes Global 2000’in yüzde 40’ı, BT gereksinimleri yerine iş sonuçlarına odaklanmak için bulut seçim süreçlerini sıfırlayacak. Bu geçişte BT için en büyük zorluklardan biri, artan karmaşıklığı yönetirken kurumların iş stratejisini hibrit ve çoklu bulut aracılığıyla desteklemek olacak. Önümüzdeki on yılda, hibrit ve çoklu bulut, işletmelerin dijital öncelikli stratejilerini nasıl geliştirdiğini ve hizmet olarak BT altyapısını nasıl tükettiğini belirlemede önemli bir rol oynayacak. Otomasyon, AI/ML, API’ler ve uç (edge) hizmetler aracılığıyla bulut, veri ve ekosistem karmaşıklığının üstesinden gelen dijital liderler, önemli bir rekabet avantajı elde edecek.

2.Tahmin: İleri seviyedeki Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi (AI/ML), Nesnelerin İnterneti (IoT) ile 5G’yi güçlendirecek

Equinix CTO Ofisi’nin kıdemli üyesi Kaladhar Voruganti, veri kontrolü ve yönetişim ihtiyaçlarının yapay zeka pazarlarını artıracağını, birleşik yapay zekanın yeni nesil yapay zeka ölçeklenebilirliğini sağlayacağını ifade ediyor.

Önümüzdeki on yılda, AI/ML’nin insan yaşamının her alanında yaygınlaşması bekleniyor. AI destekli robotlar, gıda üretmek ve taşımaktan yiyecek teslim etmeye ve yemek pişirmeye kadar birçok hizmet sunacak.

3.Tahmin: Yeni güvence modelleri, siber güvenlik gündeminin zirvesinde olacak

Equinix’in Bilgi Güvenliği Sorumlusu Michael Montoya’ya göre bütünleşmiş güvenlik ve sıfır güven, saldırganlar için zorluğu ve maliyeti artıracak. Ayrıca, hükümetler de siber saldırı önlemlerinde daha aktif rol alacak.

Küresel pandemi devam ettikçe siber saldırılar keskin bir şekilde artış gösterecek. Bu durumun tahmini olarak 2021 yılında küresel olarak 6 trilyon dolardan fazla, 2025’e kadar ise yıllık 10,5 trilyon dolar tutarında maliyete yol açacağı öngörülüyor. Risklere rağmen, şirketler bulut hizmetlerini benimsemeye ve dijital avantaj oluşturmak için çalışanları ve iş ortaklarıyla olan geleneksel ağ sınırlarını genişletmeye devam edecek.

4.Tahmin: Dünya çapındaki işletmeler net sıfıra geçecek

Equinix CTO Ofisi’nin teknoloji ve mimarlıktan sorumlu üyesi David Hall, sürdürülebilirlik ve teknoloji inovasyonunun birleşeceğine ve endüstrinin net-sıfıra bağlı olmasından dolayı on yıl içinde veri merkezlerinin %100 yenilenebilir enerjiyle güçlendirilebileceğine inanıyor.

Küresel piyasa güçleri şimdiden iklim nötrlüğünün ötesine bakarak operasyonlarında ve tedarik zincirlerinde gerçek net sıfırı (hiç karbon olmadan) hedefliyor. Bu da önümüzdeki on yıl içinde hükümetlerin, şirketlerin ve iş ortaklarının 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yaklaşık %50 oranında azaltacak bilime dayalı hedeflere ulaşmak için uyum sağlaması gerektiği anlamına geliyor.

Exit mobile version