Okuma Süresi:3 Dakika, 19 Saniye

Her yıl bu günlerde Facebook, kullanıcılar, yazılım üreticileri ve grup siteleri üzerinden girişim yapacak olanlar için F8 konferansı gerçekleşiyor. Bu konferansın öncesinde, devam süresince ve sonunda her yıl çoğunlukla facebook, instagram ve whatsapp konuşuluyor. Hatta PR şirketleri, daha önceden haberleri medyaya pompalamaya devam ediyor.
Bu yıl da aynen böyle oldu. F8 başlamadan önce Mark Zuckerberg’in karısı Priscilla için yaptığı ve ismi “sleep box” olan bir uyandırma kutusunun konuşmaya başladık. Ana akım medyada her tarafıyla ciddi anlamda yer buldu. Bu dikkat çekmek için yapılmış olan haberin arkasından hem kullanıcılar, hem yazılımcılar hem de girişimciler için ciddi gelişmelerin haberleri bir bir dökülmeye başladı.
Tabii bu dönemde Twitter’ın sessiz sedasız masaüstü kullanıcı arayüzünü değiştirmesi bana biraz rol çalma faaliyeti gibi geldi. Bunu bir süredir donanım dünyasında da sıkça görüyoruz. Apple’ın tanıtım organizasyonu öncesi onunla rekabet etmek isteyen markalar tam o sırada bazı yeni ürünleri piyasaya sürüyorlar.
Kullanıcılar için ne var?
Aslında her şeyden kolayı kullanıcılar için gelenler. Facebook öncelikle uygulamadaki mavi ağırlığından kurtulma kararı aldı. Bu hafta uygulamalarınız güncellendiğinde üst bantın mavi arka planının kalktığını göreceksiniz. Bence bu tip bir değişim “tebdili mekanda ferahat vardır” türünden. Yani çok ciddi bir gelişme değil. Daha geçen günlerde eski bir Apple çalışanı, cep telefonunuzun sistem kaynaklarını en çok yiyen yazılımlar listesinde, 6 uygulamadan ilk sırada facebook ve messenger ile birlikte neredeyse 3 facebook yazılımını saymıştı. Facebook’un bu konuda bırakın bir çözüm üretmeyi konuyu gündeme bile getirmediğini görüyoruz.
Yine Facebook’un messenger’ı yeniden Facebook’un içine alıp, ayrı bir uygulama olmaktan çıkaracağı söyleniyor. Bu gerçekten çok isabetli bir karar olacak. Çevremde birçok kişi messenger ayrı bir uygulama olduğu için kullanmıyor. Mark bunu muhtemelen uygulama mağazalarında en çok kullanılan iki programın sahib olmak için yaptı. Amacına da ulaştı ama bunu sorla yaptığı için kimse bu durumdan mutlu değil. İnternette bu tip platformların içinde bir sohbet uygulaması olması artık bir teamül haline geldi. Bunu dışarı çıkarmak nafile bir çaba.
Bu arada arayüz çalışmaları arasında, Facebook’un instagram gibi sakin bir arayüze dönüştürülmesi konusu da dedikodular arasında.
Yazılımcılar için ne var?
Yazılımcılar için tabii ki bu yılın en önemli teması mahremiyet. F8’de Cambridge Analiytica skandalının daha unutulmadığını net bir şekilde görüyoruz. Bu nedenle Mark mahremiyet konusunda uzun bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın bir sebebi de sanıyorum Facebook, Instagram ve Whatsapp arasında kişisel bilgilerin paylaşılacağı konusundaki dedikoduların ayyuka çıkmasıydı. Mark mahremiyet ile ilgili verdiği mesajların arkasına bu konuda bazı sözler de sıkıştırmış gibi görünüyor.
O yüzden bu söylemleri özellikle yazılım konusunda çalışacakların; API üzerinden alınacak haklardan yararlanıp, taklalar attırıp kişisel bilgileri çekmemeleri konsunda aba altından sopa gösterilmesi olarak algılıyorum.
Facebook yazılımcılar için bu yıl çok da büyük yenilikler önermiyor. Daha doğrusu girişimciler için yaptıkları yenilikler, yazılımcılar için de geçerli olacak gibi görünüyor.
Girişimciler için ne var?
Malumunuz, yeni dönemde tek başına çalışan ve kişisel marka haline gelen GIG ekonomisi için teknoloji dünyası birçok ürün üretiyor. Facebook da bu kervana katılanlardan. İlk yenilik influencer’lar için. Instagram üzerinden bir ürünü etiketleyip satmayı mümkün kılan yeni bir satış alanı duyuruldu. Tabii bunun bir benzeri de facebook için duyuruldu. Aslında hem bu hem de yine bu yıl duyurulan bağış sistemi yeni projeler değiller. Neredeyse her yıl instagram üzerinden kolay satış söylentileri çıkıp duruyordu. Bağış sistemi ise Facebook’un ilk versiyonunda yani neredeyse on yıl önce vardı. Ancak bu iki özellik nedense bir türlü popüler hale gelemedi. Instagram’dan satış teknik olarak hiçbir zaman herkesin kolay kullanacağı bir yöntem olmadı. Bu nedenle popüler satış yöntemi en iptidai olanı olarak kalıyordu. Bu iki alanda sonuç alınıp alınmayacağı zamanla görünecek.
Girişimciler için en ilgi çeken alan ise bir haberle ortaya çıkıyor. 2100 yılında toplam facebook hesaplarında o tarihe kadar ölmüş olanların oranı ilk defa sağ olanları geçiyor. Bu da yepyeni bir alanı öne çıkarıyor. Dijital gömülme… Bu konuda yıllar önce bir Amerika’lı girişimden CNNTürk’deki 5N1K programına bahsetmiştim. F8 ile neredeyse aynı zamanlarda o uygulama da hayata geçmiş oluyor. ejournity.com isimli bu site sayesinde öldüğünüzde ortaya çıkması için bir dijital vasiyet oluşturabiliyor, dijital defin işlemlerinizi varsa facebook ve diğer hesaplarınızı atadığınız isimlere iletebiliyorsunuz.

Previous post Bel Ağrınızı Dikkate Alın Hayatınız Tesadüflere KalmASın
Next post Teknolojik Annelere Özel Hediyeler