Okuma Süresi:3 Dakika, 40 Saniye

No POO yani Saçları şampuansız Yıkama devri başladı. Yurtdışında moda olan bu akımı Netizenlist anneleri ile de paylaşmak istedim 🙂
Amaç, zararlı maddelerden saç ve saç derisini arındırma. Böylece hem saçlar hemde saç derisi zamanla sağlığına kavuşuyor.
Bu akımın en önemli bileşenleri, karbonat ve sirke..
Bebeklerde henüz uzun yıllar şampuan kullanılmadığından  arınma daha derin Başlıyor: sadece su ile yıkanıyor.. Biz Yetişkinler için ise bu daha sonraki evre.
Biraz temeline bakalım mevzunun istedim , araştırdım.
Şampuanların temel zararlısı SLS (Sodyum Lauril Sülfat). Bu madde (ya da türevleri) yağ çözücü olarak deterjanlarda ve diğer temizleyicilerde de kullanılıyor. Maalesef şampuanlar da bir çeşit deterjan. Saçı yağdan arındırıyor (bu nedenle temiz hissediyoruz) fakat saç derisine olağandışı etki ettiği için saç derisi kendisini yeniden yağ üretmek zorunda hissediyor. Bu nedenle şampuan – yağ – tekrar şampuan şeklinde bir kısır döngüye giriliyor. Maalesef şampuan kullanmak zorunda hissetmemizi sağlayan, bu duyguyu tetikleyen şampuanın ta kendisi.
1900 lü yıllara kadar sabun ve şampuan denen şey aynıymış. Sentetik sürfaktan’lı ilk şampuanın icadı 1930 lara dayanıyor.
1930 lardan önce (hatta ülkemizde 60-70 lerden önce) insanlar şampuan kullanmıyordu. O zaman da temiz ve parlak saçları vardı.
Şampuansız hayatta saçlarımızı ne bekliyor?
İşte saçımız şampuandan kurtulduğunda başımıza gelecekler
Daha kalın teller
Daha az yağlı saçlar
Çok daha az kıvrılma, bükülme
Cebimize kalan daha çok para
Daha parlak saçlar
Kanserojen ve diğer zararlı etkilerden uzaklaşma
Daha az kimyasal tüketimi ile çevreye daha çok katkı
Öyleyse neden -en azından- denemiyoruz?
Yöntemi:
Şampuan rolünü karbonat üstleniyor, kreminkini ise sirke.
Yöntemde kullanılan doğal şampuan 1 çorba kaşığı karbonatın 1 su bardağı ılık suda eritilmesiyle oluşturuluyor. Saçlar ıslatılıyor ve karbonatlı su ile saç diplerine yoğunlaşarak masaj (bir çeşit şampuanlama) yapılıyor. Ardından saçlar durulanıyor.  Parmaklarınız hala yağı hissediyorsa işlemi tekrar ediyorsunuz. İşlem sonrasında durulama kalitesi çok önemli!
Bazik özellikteki karbonatla saçı yıkayıp kirden arındırdıktan sonra asidik olan sirke ile durulama yapılıyor. Bu ph dengesi için gerekli. Durulama için yine 1 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı sirkeyi karıştırıyoruz. Bu kez saç diplerine değil saç boylarına yoğunlaşarak uygulama yapıyoruz.
Karbonat alırken içeriğine bakıp sadece karbonat içeren yani farklı maddeler barındırmayan bir karbonat almaya dikkat etmenizi öneriyorum. Ayrıca doğal elma sirkesi kullanmanız memnuniyetinizi arttırır. (Doğal olan sirkenin dibinde tortu birikir. Çalkalayınca kaybolur ancak bir süre sonra yeniden dibe çöker.)
Hazırladığınız karışımlar için boş şampuan kutularını kullanmanız pratik bir uygulama sağlar.
*Zayıf, ince telli ya da kuru saçlara sahipseniz karbonatın miktarını azaltmanız gerekebilir.
*kalın telli, güçlü ve yağlı saçlara sahipseniz karbonatın miktarını arttırmanız gerekebilir.
*Saçınızın yağlanma sorunu devam ediyorsa sirke miktarı sizin için fazla geliyor demektir. Azaltmalısınız. Bu sorunun nedeni sirkeli suyu diplere de uyguluyor olmanız olabilir.
*Karbonat ve sirke ile ilgili sabit bir ölçü verilmiş olmasına rağmen buna uymak pek mümkün olmuyor gibi görünüyor. Bireysel farklılıklarımız buna izin vermiyor. Burada deneme yanılma yöntemi devreye giriyor.
Saçlarınız yıkama sonrasında yağlı kalıyorsa karbonatı arttırmanız gerekiyor.(karbonat temizleyici özelliktedir ve uygun miktarda kullanıldığında temizlememesi mümkün değildir.)
Yıkama sonunda saçınız çok sert ve yapış yapış olduysa bu karbonatın fazla geldiği anlamına geliyor.
Ayrıca saçın kısa/uzun ya da seyrek/gür oluşuna göre malzemeyi yarı yarıya kullanabilir ya da ikiye katlayabilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğim gibi saçlarınız yağlı duruyorsa bu kez sirkenin miktarını azaltmanız gerekiyor.
*Önemli olan bir başka konu ise geçiş süreci. İlk yıkamada hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz yüksek ancak tekrar ettikçe durum normale dönüyor ve memnuniyet artıyor.
Geçiş süreci saç derinizdeki kimyasal birikime bağlı olarak kişiden kişiye değişiyor. Yani biraz sabır gerekebilir! Aksi de olabilir!
Yine geçiş sürecinde saçlarınız normalden fazla yağlanabilir çünkü yeni bir denge kuruluyor. (çözümsüz kalırsanız arada bir zeytinyağlı sabundan destek alabilirsiniz, kısa bir süre sonra buna da ihtiyacınız kalmayacak)
* Geçiş sürecini atlatırken saçların toplanarak kullanılması uygulayıcıların bulduğu ortak bir çözüm.
*Karbonat deterjan olmadığından köpürme söz konusu olmuyor ama bu saçın temizlenmediği anlamına gelmiyor. Hatta daha derin bir arınma gerçekleşiyor.
*İlginç olan ise geçiş dönemi atlatıldıktan sonra sadece suyla yıkamaya geçenler var. Aylardır karbonatla devam edenler var. Bunun dışında doğal sabuna geçenler de var. (normalde şampuana alışık saçlarda sabun sertleşme yapar ancak geçiş süreci sonunda yani saçlarınız kimyasalları attıktan sonra bu durum ortadan kalkıyor.) Sabuna geçtikten sonra da sirkeye devam edilebiliyor.
Geçiş sürecini atlatanlar genel olarak:
-Arınmanın hissedilir ölçüde olduğundan,
-saç derisinde kaşıntının ve kepeğin ortadan kalktığından,
-uygulamaya devam ettikçe yıkama suyunun renginin giderek azaldığından (yani saç derisindeki sabit kirlerin/kimyasalların yavaşça atıldığından ve sonrasında da eskisi kadar kirlenmediğinden)
-saçın daha uzun süre temiz kaldığından dolayısıyla yıkama sıklığının azaldığından,
-saçın kokusunun olumlu yönde değiştiğinden,
-saçların daha hacimli ve yumuşak olduğundan; daha kolay şekil aldığından bahsediyor.

Selin Ünaldı’nın Tüm Yazıları

Previous post Sentetik Elyaflı ,Tuvaletleri Tıkayan Islak Mendillerin Yerini Alacak Doğal Elyaflar Piyasada
Next post Sanal Ortamda Kaygının Yeri

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın