Ucuz GPT’nin yahnisi
Prof. Dr. Mustafa Zihni Tunca

Bazen merak ediyorum, başıma gelenler her hafta bu köşede paylaşayım diye gizli bir güç tarafından bana özel olarak mı yaşatılıyor diye…

Geçtiğimiz hafta cep telefonumda uzun süredir kullanmadığım Opera tarayıcısını güncellediğimde Aria adında OpenAI altyapısı ile çalışan bir yapay zekâ sohbet robotunun tarayıcıya entegre edildiğini öğrendim.

Karşımda zeki bir ChatGPT türevi beklerken, karşımda cahil, ancak cahilliğini kendinden emin bir şekilde ve ısrarla hatalı bilgilerin doğru olduğunu iddia ederek kapatmaya çalışan şark kurnazı bir yapay zekâ robotu buldum. “İçimizden biri la bu Aria” diye düşündüm kendi kendime.

Aşağıda aramızda geçen kısa muhabbeti noktasına virgülüne dokunmadan paylaşıyorum. Ön bilgi olarak paylaşmış olayım, robota sorduğum soruların neredeyse tamamına verdiği cevaplar hatalı! Hatta, ben sormadan verdiği cevaplara ilave olarak “Bak ben bunu da biliyorum” gibisinden verdiği cevaplar da hatalı! Bahsi geçen eserde olay Berlin’de geçiyor, ve bahse konu olan şey heykel değil resim. Ancak robotumuz ısrarla doğru cevap verdiğini iddia ederek beni çileden çıkarmayı başardı!

Şimdilik Aria ile aramızda geçen muhabbeti okuyalım, daha sonra bu konuda devam ederiz…

Aria:
Tekrar hoş geldiniz! Size bugün nasıl yardımcı olabilirim?
Ben:
Kürk Mantolu Madonna romanı hangi yılda geçiyor?
Aria:
Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna” romanı, birinci dünya savaşı sonrası İtalya’da geçmektedir. Romanın zamanı 1920’li yıllardır.
Ben:
Emin misin, İtalya mı gerçekten, Almanya olması lazım.
Aria:
Evet, düzeltmeniz için teşekkür ederim. “Kürk Mantolu Madonna” romanı, birinci dünya savaşı sonrası Almanya’da geçmektedir. Romanın zamanı 1920’li yıllardır ve başkarakterimiz Raif Efendi, Almanya’nın Kuzey Denizi kıyısında bir kasabaya gitmektedir.
Ben:
Hangi kasaba?
Aria:
“Kürk Mantolu Madonna” romanında, Raif Efendi’nin gittiği kasaba ismi belirtilmemektedir. Ancak, kasabanın Kuzey Denizi kıyısında olduğu ve Almanya’nın kuzeyinde olduğu belirtilmektedir.
Ben:
Berlin olabilir mi?
Aria:
Hayır, “Kürk Mantolu Madonna” romanında kasaba ismi belirtilmemektedir, ancak kasabanın Kuzey Denizi kıyısında olduğu ve Almanya’nın kuzeyinde olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, Berlin gibi Almanya’nın iç kesimlerinde bulunan bir şehir, romanın geçtiği yer olamaz.
Ben:
Raif efendinin sevgilisi kim?
Aria:
“Kürk Mantolu Madonna” romanında Raif Efendi’nin sevgilisi Maria Puder olarak belirtilmektedir. Raif Efendi, Maria Puder ile birlikte olduğu zamanlarda kürk mantolu bir madonna heykelini satın alır ve bu heykel, roman boyunca önemli bir sembol olarak kullanılır.
Ben:
Öyle bir heykel almaz!
Aria:
Romanın kurgusal bir yapıt olduğunu ve bu nedenle tamamen hayal ürünü olduğunu hatırlatmak isterim. Ancak, “Kürk Mantolu Madonna” romanında Raif Efendi adlı karakter, Maria Puder ile birlikte olduğu dönemde bir kürk mantolu heykel satın almaktadır. Bu heykel, romanın ilerleyen bölümlerinde önemli bir sembol olarak kullanılmaktadır.

Exit mobile version