Okuma Süresi:1 Dakika, 38 Saniye

Bulut depolama ve bulut yedekleme kavramları çoğu zaman birbiriyle karıştırılıyor. Bütünleşik iş sürekliliği çözümleri sunan Clonera, kullanım alanı, depolama ve verilerin güvenliği açısından bulut yedekleme ve bulut depolama arasındaki farkları sıralıyor.

Şirketlerdeki dijitalleşmenin artmasıyla birlikte iş akışlarının dijitale entegre olması çalışma biçimlerini de hızla değiştiriyor. Çoğu şirketin dijital ortamdaki verilerini aktardığı ve sakladığı bulut sistemleri, iş süreçlerinde büyük kolaylıklar ve hız kazandırıyor. Bütünleşik iş sürekliliği çözümleri sunan Clonera, organizasyonlara önemli faydalar sağlayan bulut teknolojilerindeki depolama ve yedekleme gibi kavramların çoğu zaman birbiriyle karıştırıldığını belirterek temel farkları sıralıyor.

Veri dosyalarının sınırlı bir şekilde depolandığı, kullanıcılarının üzerinde çalışabildikleri ve çevrimiçi paylaşımın gerçekleşebildiği sistemler, bulut depolama olarak adlandırılıyor. Bulut yedekleme ise dosyalarınızı, uygulamalarınızı, sanal makinelerinizi veya sunucularınızı otomatik olarak yedeklemenizi ve yaşanabilecek bir felaket durumunda sisteminizi güvenle saklayarak iş sürekliliğinizin devam etmesini sağlayan bulut tabanlı bir uygulama olarak öne çıkıyor.

Bulut Depolama ve Bulut Yedekleme Arasındaki Farklar

• Bulut depolama ile dosyaların çevrimiçi saklanması, her yerden erişim imkanının olması ve dosyalar üzerinde çalışmalara izin verilmesi mümkünken, veri veya sunucu kurtarma işlemi için yedek olarak kullanılacak ikincil dosyalar oluşturmak ise bulut yedeklemenin temel görevlerinden biri olarak öne çıkıyor.

• Bulut depolamada saklanan verilerin güvenlik durumları kullanıcılara rapor edilemiyor ancak bulut yedekleme bunu sağlayabilerek farklılaşıyor.

• İşletmelere, kayıp veya sızıntı durumunda veri kurtarma izni veren bulut yedekleme sistemi otomatik yedekleme ve hareket halinde şifreleme hizmeti sunarken, bu durum bulut depolamada sadece sunucuların sağladığı şifreleme ile gerçekleşiyor.

• Bulut depolama sisteminde dosyalar sadece kullanıcılar tarafından sisteme yüklenerek güncellenebilirken, bulut yedeklemede bu durum otomatik bir şekilde tam zamanlı gerçekleşiyor.

• Sadece dosya ve klasörlerin bir kopyasının tutulmasına izin veren bulut depolama sistemine karşın bulut yedekleme sistemi kullanıcılarına ayrıca uygulama ve sunucularını da yedekleme fırsatını tanıyor. Bulut depolamanın istenildiği anda kullanılıyor olabilmesi, veri kurtarma işlemlerinin uzun sürdüğü bulut yedekleme sistemine göre farklılık oluşturuyor.

• Bulut depolama sistemi kolay bir kullanım sağlıyor gözükse de önemli verilerin güvenliği, kurumların büyük depolama alanlarına ihtiyaç duymaları ve her türlü felaket ve kriz durumunda verilerin geri kazanımı bulut yedekleme sisteminin sunabildiği faydalar bakımından önemini daha da artırıyor.

Previous post Alman düşünür Ferdinand Tönnies’in Cemaat ve Cemiyet Kitabı Türkiye’de İlk Kez Yayınlandı
Next post Koku Dünyasında Yolculuk