Okuma Süresi:53 Saniye

Öncelikle şu yanlışı düzelteyim. ChatGPT derken bir markacılık yapmıyorum. Belli bir seviyenin üzerine çıkmış yeni nesil yapay zekadan bahsediyorum. Bazıları buna generative ai yani üretici zeka da diyor. Yani benim ChatGPT demem bir markadan ziyade bir seviyeyi belirlemek. Bard filan daha bu seviyede değil.
Şimdi konuya gelelim, İlk haberimiz Japonya’dan. Japonya Eğitim Bakanı, lise ve üstü okullarda müfredata ChatGPT’nin yerleştirildiğini açıkladı. Japonya daha önce de airbnb konusunda oldukça radikal bir karar alıp, bu iş modelini mevzuatına eklemişti.
İkinci haberimiz ise Amerika’dan… Harvard ise Bilgisayar Bölümün’de ChatGPT benzeri bir uygulamayı “instructor” (eğitmen) olarak kullanacağını söyledi.
Peki bunlar ne demek?
Atı alan Üsküdar’ı geçiyor demek. Yapay zeka öyle kenarından bakacağınız, gelişmeleri takip edip gerekirse topa gireceğiniz bir teknoloji değil. Yeni neslin, hesap makinesi kullanır gibi yapay zeka kullanması gerekiyor,
1991’de internet teknolojilerine parmak basarken Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümünde çömez bir öğrenciydim. Gördüğüm gelecek, bir öğrenci gözündendi. Ama bu sefer durum çok farklı. Çocuklarımızı bu teknolojilerden uzak tutamayız. Zaten yapay zeka uzak tutmak isteyeceğiniz bir gelişme de değil.
Bu sefer tren çok büyük. Aman kaçırmayalım.

Previous post Twitter’ı Musk’elemek <br><b>Prof. Dr. Mustafa Zihni Tunca</b>
Next post Papara, İspanyol neobank Rebellion’ı satın aldı