İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün müzik alanına farklı açılardan ışık tutmak amacıyla başlattığı “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı, İstanbullu Ortadoks Rumlar’ın Baklahorani (Tatavla) Karnavalı’nı bir konser ile kutluyor. Pera Müzesi, Pera Café’de gerçekleşecek etkinlik 1 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de başlıyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde kısa bir süre önce hayata geçirilen “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP), 1941’e kadar devam eden ve şehrin sakini tüm grupların katılımıyla düzenlenen Baklahorani Karnavalı’nı bir konser ile yeniden canlandırıyor. “Bir İstanbul Karnavalı / Baklahorani” başlıklı konser, amane ve dansları ile Midilli’den Solon Lekkas’ı, kemanı ve curası ile Atina’dan Kyriakos Gkouventas’ı, Selanik’ten lavtası ile Vasileios Kasouras’ı, santuru ile Evangelos Paschalidis’i ve sesiyle İstanbul’dan Stelyo Berber’i bir araya getiriyor. Pera Müzesi giriş katında yer alan Pera Café’de gerçekleşecek konser, 1 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de başlıyor.
İstanbul’un eğlence ve müzik kültürünün önemli bir parçası
İstanbullu Ortodoks Rumlar, “Büyük Oruç”tan üç hafta önce eğlenceye başlayıp en büyük kutlamanın yapıldığı son Pazartesi’ye (Kathara Deutera) kadar, kılıktan kılığa girip, maskeler takıp, konu-komşu eğlendikleri Baklahorani (Tatavla) Karnavalı’nı düzenlerdi. 19. yüzyılda yoğun biçimde kutlanan, Türklerin deyişiyle “Apukurya”, Galata ve Pera’dan Aziz Demetrios Kilisesi’ne bir resmigeçit ile başlayıp, Tatavla’da bir panayırla sona ererdi. Ortodokslar et orucuna girip bakliyata yöneldiği için “Baklahorani” diye de anılan bu karnavaldan sonra Rumlar evlerine kapanır, perhiz ve ibadetle vakit geçirerek Paskalya Yortusu’nun gelmesini beklerdi.