Okuma Süresi:1 Dakika, 25 Saniye

Bu hafta sadece, ailelerin, bir kazanım elde etmek uğruna dozunu ayarlayamayıp farklı durumlara sebep olma örneklerini yazmak istedim.

  • Sorumluluk alsın isteyip, yalnızlaştırıyoruz. Sorumluluk, yaşının gerektirdiği kadar verilmeli, tecrübe ile geliştirilmeli.
  • Olumlu davranışı pekiştirmek isteyip, ödül- ceza sistemine alıştırıyoruz. Bu da doyumsuzluğun başlangıcı oluyor.
  • Yapması normal olan ve rutindeki her iş ya da davranış için teşekkür ediyoruz. Her güzel davranış sonunda takdir bekliyor ve edilmediğinde sevilmediği düşüncesine bürünüyor.
  • Şımarmasın diye yeterince sevgi ve şefkat göstermiyor, çocuğun gösterdiği sevgi ve şefkati bir sebeple görmüyoruz. Koşullu sevgiye (beğenilen davranış sonunda gösterilen ya da kabul edilen sevgi) alışan çocuk, yetersizlik ve kabul görmeme duygusu ile tanışıyor.
  • Biz ya da çocuğumuz hastayken, yorgunken, zaman yokken, çok mutluyken, tatildeyken vs. bir sebeple izin veriyor, rutin günlerde vermiyoruz. Tutarsızlaşan çocukta öfke nöbetleri ve iletişim kopuklukları, yalan söyleme, gizleme davranışı gelişiyor.
  • Kriz anında fazla ya da eksik açıklama yapıyoruz. İki taraflı yaşanılan duygunun o anda ihmal edilmesi ya da görülmemesi, o anda anlık çözümler üretiyor fakat sorunu ve hatayı çözmüyor.
  • Çocuğumuzla olan tüm sohbetlerimizi,bir şeyler öğretmek adına yapıyoruz. Bazen sadece dinlemek, onaylamak ve kabul etmek yeterli olduğunu unutuyoruz. Her şeyi bilen anne ve baba imacı ön ergenlik döneminde tepkiye ve direnişe dönüşüyor.
  • Deneyimlemesine izin vermek, çocuğu tehlikeye atmak demek değil. Güvenli alanında ayrışma, özgürleşme de mümkün. Fırsat vermek onun öz güven gelişimi için çok kıymetli.
  • Çocuğumuzun günde en az 5 konuya karar vermesi gerekliliğini ihmal ediyoruz. Onun adına her şeyi düşünüyor ve uyguluyoruz. 6 aylık olduğunda, oyuncakçıda 2 oyuncak sunun, yöneldiğini, seçtiğini alın. ilk kararını verdi bile. Zamanla, büyüdükçe giyeceği kıyafeti, parkta kullanacağı oyuncağı, akşam yatarken okuyacağı kitabı, 2 seçenek arasından akşam yemeğini, odasının duvar rengini, defter kabını kendisi seçebilir. Karakterinin oluşması ve oturması için bu gereklidir.

Işık olması dileğimle…

Previous post e-Devlet diye birşey yok. ( Ülkenin delisi bitmiyor ) <br><b>Atıf Ünaldı</b>
Next post JAPON DEPREM UZMANI YOSHINORI MORIWAKI 12 İLDE GERÇEKLEŞECEK DEPREM SEMİNERLERİNE BAŞLIYOR