Okuma Süresi:1 Dakika, 55 Saniye

San Francisco Polis Departmanı’nın, saldırgan ve şüphelilere karşı ölümcül robotlar kullanmak için üst yönetimlerden izin istemesinden sonra yapay zekaya olan güvenimin niteliği konusunda düşünmeye başladım ve bu konudan hızla uzaklaşmak için yapay zekanın kullanıldığı farklı bir alanı incelemeye karar verdim. Akıllı ev ve akıllı tasarımlar konusunu.
Savunma sanayiinde yapay zekaya güvenimiz bir yere kadar çünkü insan denen varlık yani bizler, zannımca kendi lisanını bile yaratabilecek duruma gelen bu tuhaf güçten yani kendi kontrolümüz dışında gelişen olaylar zincirinden pek hoşlanmıyoruz. Ya da temkinliyiz demek daha doğru bir yaklaşım olabilir.
Akıllı mutfak tasarımları, insan gereksinimleri doğrultusunda, mutfağın ya da mutfakta bulunan malzemelerin uzaktan ya da yakından erişim yoluyla kullanıcı rahatlığını kriter alarak, su, yemek ve zaman israfını minimuma indirmek amacıyla yapılmaktadır.
Bahsettiğimiz disiplin o kadar hızlı gelişiyor ki, birçoğumuzun evden çıktıktan sonra yaşadığı, ütüyü prizden çekmiş miydim, elektriği kapatmış mıydım, ocağı söndürmüş müydüm gibi soruların cevaplarını telefonumuza yapacağımız tek tıklamayla alabileceğimiz zamanlar bile sıradan bir durum haline geldi.
Örnek vermek gerekirse,
Envanter kontrollü sistemler sayesinde, mutfağınızda bulunan malzemelerin stok durumunu öğrenebiliyorsunuz. Yemek pişirme temelli sistemlerde ise, var olan malzemeye uygun yemek tarifleri seçenekleri size mutfağınız tarafından sunulabiliyor. Buzdolabı temelli sistemlerde aldığınız ürünün son kullanma tarihini ve yine stok durumunu size buzdolabınız rapor edebiliyor. Gerçek zamanlı bir bulut veri tabanı sayesinde, biten ürünlerin online marketlerden sipariş edilmesi işlemini de yine yapay zekâ yapabiliyor.
Elbette ki amaç sadece konfor değil. İhtiyaç meselesi olan durumlarda, yani yaşlı, engelli vb. kullanıcıların bu akıllı sistemleri kullanabilmeleri için duyusal etkileşim temelli sistemler geliştiriliyor.
Yapay zekânız, İç mekân ısı ölçümleriyle ya da havadaki belirli maddelerin hareket ve yoğunluğuna karşı, duyarlı sensörleriyle yangın vs. gibi durumlarda sizi bilgilendiriyor.
Örneğin akıllı mutfak tezgâhları, üzerine koyduğunuz bir ürünü algılayıp o ürünle ne tür yemekler yapabileceğinizi size iletebiliyor. Hem israfı hem de genellikle ev hanımlarının kararsızlıklarını çözmek için faydalı bir yöntem.
Kalori hesabı yapan ve kapısına yerleştirilen kameralar sayesinde biten ürünün fotoğrafını çekip size gönderen buzdolapları, kendi hasarını tespit edip, bu konuda servise çevrimiçi başvuruda bulunup kendi kendine servis randevusu alabilen fırınlar vb. gibi liste uzayıp gidiyor.
Aslında teknolojinin gelişiminin temelinde ihtiyaç yatıyor. Neye ihtiyacımız varsa o ihtiyacı karşılamak için yöntemler geliştiriyoruz ve tüm bunlar bize teknoloji adı altında geri dönüyor.
Kullanıcı konforu, kullanıcı tembelliğine dönüşmediği sürece, teknolojinin zararlı olduğunu düşünmek ne kadar doğru olabilir?
Her şey dengeli olduğu sürece faydalı değil midir?
Sağlıkla Kalın.

Previous post Calvin Klein İlkbahar 2023 Kampanyasında Yıldızlar Geçidi
Next post BEYMEN CLUB VE MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ’NDEN YARATICI İŞBİRLİĞİ