Okuma Süresi:7 Dakika, 45 Saniye

22-23 Ocak 2019 tarihlerinde, iki gün boyunca 11 farklı ülkeden 12 tasarımcı 2019 Sonbahar/Kış koleksiyonlarını ve mücevherlerini tanıttı. Paris Haute Couture haftası sırasında yapılan bu özel defile, en son Kasım ayında İstanbul’da Raffles Hotel’de yapılmıştı. Paris’de 29. Kere düzenlenen Oriental Fashion Show’da Türkiye’den Tophills markası mücevherlerini sundu.

Koleksiyonlarını sunan markalar şunlardı:

Filali Couture (Fas), Slava Zaitsev (Rusya), Saher Okal (Filistin) “Lines of Life” için Humanity Crew ile işbirliği içinde, Karim Kadid (Cezayir), Zines Couture (Fas), Abed Mahfouz (Lübnan) , Keti Chkhikvadze (Gürcistan) , Mouna Benbraham (Tunus), Nabil Younes (Libya), Raishma (Pakistan), Hany el Behairy (Mısır). Tüm kreasyonlar, Hann Zade – Tophills (Türkiye) mücevherleriyle yer aldı.

– Modanın kalbinde…

Nüfus göçlerinin global bir mücadele haline geldiği bir dönemde insani taahhüt 29. edisyonun teması olarak her zamankinden daha güncel bir şekilde öne çıkıyor. Önemli insani değerlerin yayılması için etki alanından yararlanan Oriental Fashion Show, bu doğrultuda sivil toplum kuruluşu Humanity Crew tarafından gerçekleştirilen çalışmaları Filistinli tasarımcı Saher Okal aracılığıyla dünyaya duyurmayı amaçlıyor. Uluslararası yardım kuruluşu Humanity Crew, yerlerinden edilmiş göçmenlere psikolojik, zihinsel ve fiziksel sağlık gelişimi için psiko-sosyal destek sunuyor.

TASARIMCILAR:

BOUCHRA FILALI KSIKES

Fas

Bouchra Filali Ksikes tarafından 1999 yılında kurulan Filali Couture, Kazablanka’da geleneksel yüksek moda/haute couture için bir referans olarak tanınıyor. Geleneklerden beslenen ve ilhamını tarihten alan sanatçı, kaftan tasarımlarıyla öne çıkıyor. Geleneksel Fas elbiselerinin prensiplerine ve temellerine sadık kalan Filali Fashion House, yoğun kumaşlar ve zengin işlemeler ile Faslı yerel ustaların maharetleri ellerinde üretilen kaftanların adresi oluyor. Düğün kaftanlarıyla bir referans haline gelen Bouchra Filali, her tasarımını nadir ve benzersiz kılan el işçiliğini ve zanaatkarlığı savunmaya devam ediyor.

SLAVA ZAITSEV

Rusya

Moda tasarımcısı, ressam, grafik sanatçısı, tiyatro kostümleri tasarımcısı, Rusya Federasyonu Devlet Ödülü sahibi ve yazar Profesör Vyacheslav Mikhailovich Zaitsev, çok yönlü bir sanatçı olarak bu unvanların tümünü layıkıyla taşıyor. Rus modasının büyük ustası, ilhamını sanat, tarih ve felsefeden alırken doğaya büyük bir sevgiyle bağlı olduğunu da gösteriyor. Kırk yıldır Sovyet devlet sisteminden kurtuluşunun ve Rus toplumunda sanatçıların oynadığı rolün öneminin bilinciyle Rus modasının ilerlemesi adına yorulmadan sanatını icra etmeyi sürdürüyor.

60’lı yıllarda Pierre Cardin, Dior moda evinden Marc Bohan ve Guy Laroche’un dikkatini çeken Zaitsev, Sovyet modasının lideri haline gelirken batı basınında ona “Kızıl Dior” denmekteydi. 1982 yılında kendi moda evini kuran ve ülkesindeki birçok moda kuruluşunun başında olan Zaitsev’in kreasyonları, günümüzde dünya çapında önemli şehirlerde sergilenmeye devam ediyor.

SAHER OKAL

Nasıra

Uygarlık tarihine, kültürüne ve sanatına hayranlık duyan Saher Okal, 2013 yılında “l’Atelier Saher Okal” adlı stüdyosunu, ardından doğum yeri Nasıra’da moda ve tasarım eğitimine odaklı “l’Academia de moda” adlı okulunu kurdu. İtalya’da sinema ve sanatsal fotoğraf eğitimi alan Saher Okal, çoğunlukla opera ve sinema için koleksiyonlar tasarlıyor. Rönesans döneminden ilham alan tarihsel stiliyle dikkat çekiyor. 2017 yılında Elie Saab’ın öncülük ettiği “Project Runway Middle East” yarışmasını kazanan Saher Okal, bugün insani çalışmalara destek oluyor ve “Lines of Life” adlı yeni koleksiyonu için “Humanitycrew” ile işbirliği yapıyor.

Sığınmacılara ve göçmenlere yönelik psiko-sosyal destek konusunda uzman olan bu kuruluş, onlara sanat ve moda projelerine katılma olanağı sunuyor. Okal’ın koleksiyonu, Atina’daki çocuk göçmenlerin çizimlerinden ilham alıyor.

 

ZINES COUTURE

Fas

Anissa Benyahya tarafından 2005 yılında kurulan Zines Couture, farklı kuşaklardan kadınları bir araya getiren geleneksel Fas modaevi. Modaevinin kurucusu Annissa Benyahya, ünlü tasarım okulu ESMOD ve ISM Kazablanka’dan mezun oldu. Aldığı sanat eğitimi ile tasarım tutkusunu, Fas’ın moda öncülerinden halası Zahra Benyahya ya da kısaca Hora’dan öğrendiği geleneksel Fas haute couture tekniği ile sentezliyor. Kız kardeşi Nawal Benyahya da Zines Couture’da görev yapıyor ve ekonomi eğitiminden dolayı modaevinin ticari ve iletişim faaliyetlerini yönetiyor.

KARIM KADID

Cezayir

Nakış ve dikişle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Karim Hadid haute couture modasında geleneksel nakışları ve yenilikçi kesimleriyle tanınıyor. Henüz genç bir yaşta doğum yeri Miliana’da sade bir butik açan Karim Kadid, 18 aylık bir formasyon eğitimi aldı. Hazır giyim alanındaki bu diplomanın ardından özel bir tasarım okulunda üç yıl süreyle becerilerini geliştirdi. Daha sonra çeşitli defilelerde tasarımlarını sergileyen modacının en büyük başarılarından biri Miliana nakışlarına özel bir yaklaşım getirmesi oldu. Karim Kadid, abiye kıyafetlerde pırıltılı renklerle geleneksel nakışları zenginleştiriyor.

Cezayirli kadınların ruhunu yansıtan bir kaftan koleksiyonuyla üç yüzyılı aşkın bir geleneği mükemmel bir ortamda sunuyor.

ABED MAHFOUZ

Lübnan

Lübnan doğumlu Abed Mahfouz, terziliğin önemli bir yer tuttuğu bir ailenin çocuğu olmasının da etkisiyle 1980’li yıllarda doğal olarak modayla ilgili bir kariyere yöneldi. Kız kardeşiyle birlikte gece elbiseleri tasarlamaya başlamasından bir süre sonra kendi markasını yaratmaya karar verdi. Mahfouz stili de böylece doğdu. Aynı zamanda hem karmaşık hem de rafine dokunuşlarıyla modern kadını yüceltti. Lübnanlı tasarımcı, 2000 yılında ilk “Couture” koleksiyonunu Roma’daki moda haftasında sunarak uluslararası şöhrete ilk adımlarını attı. Lüks koleksiyonlarını Londra, New York, Moskova, Marbella, Şanghay, Sofya, Dubai ve Beyrut gibi önemli şehirlerde her yıl düzenlenen moda haftalarında sunmaya devam ediyor.

Abed Mahfouz, modanın başkenti fethetmek için İstanbul’un ardından ikinci kez Oriental Fashion Show’a katıldı.

KETI CHKHIKVADZE

Gürcistan

Gürcü tasarımcı Keti Chkhikvadze kendi adını taşıyan moda evini 2003 yılında açtı. Koleksiyonları sanatçının bireysellik nosyonuna bağlılığını yansıtıyor. Ana akım modanın emredici kurallarına karşı duran Keti Chkhikvadze, koleksiyonlarında dilediği kumaşları ve renk paletlerini kullanarak bağımsız kadınlara hitap ediyor. Kendine has bir stili olan Keti Chkhikvadze, farklı trendlerle değişik ve özgün tasarımlar yaratmayı tercih ediyor. Güzelliği, özgüveni ve zarafetiyle kadınları inanılmaz çekici kılan tasarımlara odaklanıyor. Modern teknolojilerle bilgi birikimini buluşturarak kreasyonlarına “couture” dokunuşlar katıyor.

NABIL YOUNES

Libya

Libya kökenli Fransız moda tasarımcısı Nabil Younes, Paris’te yaşıyor. En ünlü moda okullarından bazılarında eğitim alan tasarımcı, dünyanın birçok yerinde defileler düzenledi. Benzersiz kişisel dokunuşuyla detaylara gösterdiği özen ve kullandığı yumuşak nakışlar onu diğerler tasarımcılardan farklı kılıyor. Modaya değişik bir perspektifle bakan tasarımcı, kreasyonlarıyla konforlu olduğu kadar şık da görünmek isteyen kadınlara hitap ediyor.

MOUNA BENBRAHAM

Tunus

Tunus doğumlu Mouna Benbraham, ünlü tasarım okulu ESMOD’dan mezun oldu. Kumaş ve nakış tutkusu, feminen ve zarif formları, detaylara gösterdiği özen, Benbraham’ın markasının imajını oluşturuyor. Paris’teki kariyerine Chantal Thomass’ın ekibinde başlayan Mouna Benbraham, lüks Paris modasının inceliği konusundaki zevkiyle öne çıktı.

Tasarımcı, 2006 yılında yarattığı Atmosphere Haute Couture markasıyla kadınları yüceltmeyi, benzersiz hissetmelerini ve hayaller kurabilmelerini amaçlıyor. Geçmişin hazinelerini modernlikle harmanlayan tarzı ile Tunus haute couture tarihinde önemli bir yer edinen Mouna Benbraham, “gelenekseli yeniden ele alan” kendine özgü bir stille kreasyonlara imza atıyor ve bugün genç kuşağın elçisi olarak görülüyor.

RAISHMA

İngiltere – Pakistan

Pakistanlı tasarımcı Raishma, Prenses Diana’nın efsanevi gelinliğini tasarlayan Elizabeth Emanuel’in yanında eğitim gördü. İlhamını doğu kökenli olağanüstü el işlemesi kumaşlar ve süslemelerden alan sanatçı, 1998 yılında kendi adını taşıyan markasını kurdu. Raishma, haute couture koleksiyonları veya hazır giyim olsun, yirmi yıldan uzun süredir pek çok prenses ve Hollywood ünlüsünü giydiriyor.

Marakeş’te ilk kez Oriental Fashion Show’a katılan Raishma, şimdi de yeni koleksiyonu ile Paris podyumlarını fethetmek istiyor. Tasarladığı her parçanın akışkanlığı ve hareketliliği Raishma için önemli unsurlar arasında yer alıyor. Tasarım sürecinin tamamında deneyimini ve ustalığını konuşturarak tüy gibi hafif kreasyonlar yaratıyor.

HANY EL BEHAIRY

Mısır

2010 yılından bu yana Oriental Fashion Show’un simge figürlerinden biri olan Hany El Behairy’nin her koleksiyonu Paris’te beğeniyle karşılanıyor. Çocukluğundan beri modaya hayranlık duyan Hany el Behairy, tasarım eğitimi aldıktan sonra Ortadoğu’da pek çok ünlü isminin beğendiği vücudu saran parıltılı elbiseleriyle öne çıkıyor.

Koleksiyonlarında Mısır’ın hikayesini ve ihtişamını anlatan Hany el Behairy, kendi modaevinin deneyimini yaratıcılık ve gelenekle harmanlıyor. Titizliği incelikle kombine ederek yarattığı işleriyle ülkesinin gururu olan Hany el Behairy, Mısırlı köklerine bağlılığını gösteren tasarımlarıyla yirmi yılı aşkın bir süredir bizi şaşırtmaya ve duygulandırmaya devam ediyor.

Al Sagheer Group

Mısır

Orta Doğu bölgesinde güzellik sektörünün lideri olan Al Sagheer Group, yıllar içinde Oriental Fashion Show’un sadık bir ortağı haline geldi. Mısırlı kuaför Mohamed Al Sagheer saç tasarım dünyasında uluslararası bir referans olarak tanınıyor. “Mohamed Al Sagheer” adıyla Heliopolis’te 1980 yılında açılan küçük bir kuaför salonu, güzellik sektörünün öncü markalarından birine dönüştü. Zincir günümüzde Doha, Katar ve Dubai dahil 25 merkezdeki salonlardan oluşuyor.

En başından beri ülkenin lüks kesimine hizmet vermeyi hedefleyen Mohamed Al Sagheer, bu amaçla en iyi servisi ve en yeni güzellik tekniklerini sunan spa merkezleri, kuaför salonları ve tırnak bakım salonları kurarak genişledi. O zamandan beri Mısır güzellik sektörünün standartlarında devrim yaratan Mohamed Al Sagheer, sınırların ötesine uzanan yeteneğiyle dünyanın en iyi 50 saç stilistinden biri olarak kabul ediliyor. Al Sagheer Group da Mısır ve BAE’de güzellik sektörünün devleri arasında yer alıyor. Mohamed Al Sagheer, halen “Haute Coiffure Française” ve “Inter-Coiffure Mondiale” üyesidir.

HANN ZADE

Türkiye

Türk mücevher tasarımcısı Hann Zade, çalışmalarını İstanbul’daki merkezinde sürdürüyor. Middlesex Üniversitesi’nde mücevher tasarımı eğitimi gören Hann Zade, gemoloji formasyonunu ise American Gem Society’den aldı. Ekolojik ve alternatif proseslerden yararlanan tasarımcı, kreasyonlarında laboratuvar üretimi pırlantalar kullanıyor.

Tasarımcının kurduğu “Tophills” markasının koleksiyonları, ana hatlarında klasik İngiliz mücevherlerinden ilham alırken modern ve etnik çizgileri farklı taş kesimleriyle kombine eden yüzlerce zamansız tasarım içeriyor.

Sürdürülebilir gelişmeye ve çevreye duyarlı bir mücevher markası olan TOPHILLS, 2007 yılından bu yana sentetik elmas, safir, yakut ve zümrüt içeren tasarımlar sunuyor. Nanoteknoloji kullanılarak 4C (karat, kesim, saydamlık, renk) nitelikleriyle üretilen bu sentetik elmaslar dünyada doğal elmasa en iyi alternatif olarak kabul ediliyor. Çevreye duyarlı olmasıyla bilinen ve bu yönde sektörde farkındalık yaratmaya çalışan TOPHILLS markasından satın alınan her ürünle elmas madenciliği yapılan bölgelerdeki mağdurlara yapılan yardımlara katkıda bulunuyor, bütçenizi sarsmadan yüzde yüz elmas parlaklığında, çevre dostu lüks bir mücevher sahibi hissi oluyorsunuz.

Previous post Günlük Tuz Alımının Yüzde 77’si İşlenmiş Gıdalardan Geliyor
Next post Türkiye’de Y Kuşağının Yüzde 73’ü Online Tehdide Maruz Kalıyor