Yapay zeka çağı geldi çattı. Özellikle bu yeni nesil “Generative AI” (üretici yapay zeka) aman “jeneratif” demeyin o kadar hızlı üretim yapıyor ki; yaratım süreçlerinde bulunanlar işin bu kısmından korkar oldu. Öyle ya, iki hafta arka arkaya köşe yazısı yazamayanlar (bir kere yazmak köşe yazmak değildir) ChatGPT ile bir kitap yazmaya başlıyorlar. Yani Noah Hariri’nin süper insan kavramı, Neitche’nin üstinsanından mı dayanak buldu bilemem ama, yapay zeka bu yolu üretim ve yaratım süreçlerinde çok hızlı açtı.
Bu da birbirine benzer işlerin sayısını eskisinden daha fazla çoğalttı ve aslındaentellektürel yaratıcı kişilerin hayatını zorlaştırdı. Zira amacımız birbirine benzeyen işler yapmak değil, bu klişelerden uzaklaşmak. Bizim gibiler yaratım süreçlerinde yapay zekanın insanlığı klişeye düşmesinden kurtarmak için yapay zekadan nasıl yararlanabiliriz diye düşünedursun, bir grup yapay zeka hatta teknoloji kullanmadan, kendini klişeler içinde sadece yaratıcılığından değil, insanlığından oluyor.
Örnekse, şu yılllar önce tanıştığım TED konuşmaları. Teknoloji, eğitim ve tasarım alanında dünyanın en büyük beyinlerinin yaptığı konuşmalar, daha sonra lokalize olabilsin diye TEDx ismi ile yapılır oldu.
İşin içine de tabi batılıların en büyük gücü ama aynı zamanda en yumuşak karnı, satandartlaşma girdi. TEDx’in mevzuatını eline alan bir kırmızı sahne önüne iki konuşmacı atmaya başladı. Hadi buradakini standart diye çeker olduk, adamın etki de en çok seyredilen TED konuşmalarının analizini yapmasın mı? Hani kötülüğe giden yolun taşları iyi niyetle döşeniri anlatmak için case study (vaka analizi) resmen.Bunun üzerine birisi de “TED GİBİ KONUŞ” diye bir kitap çıkarınca o güzelim konsept yerini mide kramplarına bıraktı. Öyle bir klişe oluştu ki hangi konuşmayı seyretsen 2. Dakikada bir iç çekiş, kendinden örnek verme, aralarda sessizlik, hepsi klişe. Hatta klişe oğlu klişe.
Yahu yapmayın etmeyin. Bu yapay zeka çağında kimsenin bu tip klişelere ihtiyacı yok. Sizin karakteriniz, üslubunuz yok mu? Robot musunuz?
Youtube’da “kanalıma hoşgeldiniz” diyen “influencer”dan bir farkınız olsun. Orada da sahne düzenlemesi, alan derinliği vereceğim diye arkayı aydınlatma klişesi aldı başını yürüdü. Xoom’da arkaya konulan kütüphane, derken her yanımız klişelerle doldu. Yahu bunları size kim öğretiyorsa, inanmayın. İnsanoğlunun özelliği bir tane olmasındadır. Hepiniz aynı şeyi yapacaksanız, robottan ne farkınız kalır?
Okuma Süresi:1 Dakika, 42 Saniye