Okuma Süresi:1 Dakika, 25 Saniye

Çevremdeki insanların bir kısmı telefon konuşması için whastapp üzerinden mesajlaşmamı garipsiyorlar. Bana sorarsanız pek de garipsenecek bir durum yok ama bunu ne düşünerek yaptığımı gaz ve toz bulutlarından başlayarak anlatayım.
Malum etik, netiket ve dijital etik konularını hep önemsiyorum. Umarım yapay zekanın geldiği nokta itibariyle etiğin ölümcül derecede önemli olduğunu, kazasız belasız anlarız. Ancak bugün konu tam olarak bu değil. Teknik anlamda iletişim enstrümanları senkron ve asenkron diye ikiye ayrılır. Senkron olanlarda her iki tarafta aynı anda bu iletişimin parçasıdır. En iyi örneği telefondur. Asenkron iletişimde ise bir taraf mesajı atar diğer taraf o mesajı kendisine uygun zamanda alır. Buna iyi örnek ise hepimizin severek kullandığı whatsapp ve çoğu metin bazlı SMS, email gibi teknolojilerdir.
Herkesin zaman sıkıntısı çektiği ve iletişimin çok yoğun olduğu çağımızda asenkron iletişim acil bir durum yoksa daha çok kullanılır. Bu da son derece doğrudur.
Peki senkron bir iletişim kurmak için, asenkron bir platform üzerinden randevu almak gerekir mi?
Kesinlikle gerekir! Çağımız dünyasında dijital nezaket bunu gerektirir. Zira telefonla konuşulacaksa, bu konuşma için önceden randevu almak, her iki tarafında uygun olduğu bir zaman diliminin daha önceden ayaralanmış olması gerekir. Aksi takdirde bir tarafın istediği zamanda yapılan konuşma diğer taraf için bir zul’e dönüşür ve arayanın, açmak zorunda olana zorbalığı olarak algılanır ki; bence bu çok doğrudur.
İşte tam da bu sebepten ben telefon açacağım kişilerle önceden whatsapp üzerinden bağlantıya geçer, konuşma için bir randevu alırım. Siz hiç toplantı saatinin her iki taraf yerine sadece birisi tarafından belirlendiğine denk geldiniz mi? Artık patronların hatta şirket sahiplerinin bile bunu yapamadığı, yapanın mobing ile damgalandığı bir dünyada kimse buna yeltenmemeli.
Ezcümle kimse bana canı istediğinde telefon açamaz, ben de bunu kimseye yapamam. Bunun ismi 2023 yılında zorbalıktır, mobingdir, kabul edilebilir değildir.

Previous post Yapay Zeka ve Çilingir Soframız<br><b>Özhan Özdemir</b>
Next post Taç Giyme Töreninde Bir Türk Markası : Karaca