Bu hafta yine eski bir danışanım yeniden danışmanlık almak istediğini söyledi. Asalında projesi yaklaşık iki yıl önce başlamış ve daha projenin başında bana gelmişti. İlettiğim aylık miktarın ona fazla geleceğini bütün proje boyunca ödeyemeyeceğini söylemişti. Geldiğimiz noktada proje uzadığı için zarar ettiğini, projenin bitmemesinden korktuğunu öğrendim. Ayrıca “sen projede olsaydın şu ana kadar bitirmiştik” itirafını da yaptı.
Birkaç yıl önce “Danışmanın görevi nerede başlar ve nerede biter?” diye bir makale yazmıştım. https://tinyurl.com/atfdanisman1 adresinden okuyabilirsiniz. Birkaç hafta önce sosyal medya ajanslarından birinin sahibi bir dostum, “abi o yazı nerede” diye aradı. Belli ki danışman-danışan ilişkisinde sorunlar var.
O yazı danışanın nerede durması gerektiğini anlatıyordu. Bu yazı ise danışanın nerede durması gerektiği ile ilgili bilgiler içeriyor.
Projelerinizde sorun yaşamamak için danışman kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.
İyi bir danışman projenizin hızlı, ekonomik ve yanlışsız gitmesini sağlar. İhtiyaçlarınızla imkanlarını en doğru şeklde birleştirir ve mutlu olacağınız sonuçlara ulaşmanızı sağlar. İyi bir danışmanın kim olduğunu ise bu yazının devamında okuyabilirsiniz.
Danışman son dakika çağırılmaz
Lise çağımda Gülay Kutal’ın Biz Duvar Yazısıyız kitabından aklımda kala bir yazı “danışman : işler kötüye gittiğinde çağrılarak bütün uç üzerine atılan kişidir.” diyordu. Danışmanlık hayatım boyunca bu söylem hiç aklımdan çıkmadığı gibi, unuttuğumda da deneyimler bana bunu hep hatırlattı. Her ne kadar olmayacağını bilsem de söylemeden edemiyorum. Danışman son dakikada değil ilk dakikada çağırılmalıdır. Aksi sadece kriz anında sorunları çözer. Zararı azaltır. İlk dakika çağırılan danışman ise kazancı arttırır.
Çözüm ortağından danışman olmaz
Bir çok yönetici bir de danışmanlık maliyeti çıkarmamak için danışmanlık işlerini çoğunlukla çalıştıklara şirkete veriyorlar. Birçok sosyal medya ajansı, kendi yaptıkları işi müşteriye kendileri raporluyor. Tabii bu da konuya tek taraflı bakmayı gerektiriyor. Özellikle strateji belirleme, projelendirme, doğru çözüm ortakları ve tedarikçilerin seçilmesi, raporlama ve denetim aşamalarında mutlaka danışmanlarla çalışmak gerekir.
Danışman kendisini sizin yerinize koyuyorsa kovun gitsin
Danışmanlık yöneticinin olmadığı yerde onun adına konuşmak değildir. Onun haklarını korumak hiç değildir. Danışman, gözlemler ve yöneticiye olup biteni bildirir. İşi yöneticisini savunmak olan danışman, ortamı gözlemleyip en doğru kararları veremez. Heisenberg’in dediği gibi eğer gözlemcinin gözlemi farkedilirse, gözlenen farklı davranacaktır!
Danışman yardımcınız gibi davranıyorsa kovun gitsin
Bazı danışmanlar tavsiyede bulunmak yerine işi yapmaya girişirler. Danışmanlık bir icraat makamı değildir. Dolayısıyla size fikir vermek yerine işi yüklenmeye başladıysa ve bundan mutluysanız onu hiyerarşik düzenin içine alıp danışmanlık görevini boşaltınız. Danışmanlık mevkii çalmak çalmak çin aradan girme işinin ismi olamaz. Zaten görev teklifinizi kabul ediyorsa da danışman olamaz.
Türkiye’de birçok danışman başka işi olmadığı için kendine danışman demektedir. Çoğunlukla bir müşterisi olur. Bir süre sonra da o şirkette işe girmeyi planlar. Bu yüzden bir danışmanın sizin için doğru olup olmadığını öğrenmek için danışmanlık yaptığı bir yerde işe başlayıp başlamadığını sorun.
Popüler danışmanlar marka olabilir ama popüler markalar danışman olamaz
Yöneticilerin yaptığı en büyük hata işsiz kaldığı için danışmanlık yapan kişilerin pırıltısına kapılıp, danışanları olmasıdır. Danışmanlık ciddi bir iş alanı olduğu için iyi danışmanlık şirketlerinde tavsiye gibi denetimi de bulabilirsiniz. Hizmet yelpazesinde denetim olmayan bir danışman size sadece akşam puro muhabbetleri ve eğlenceli yemekler hediye eder.
Danışmanlık eşe, dosta, kardeşe verilecek bir görev değildir
Ülkemizde yerini bulamamış olsa da danışmanlık eşe dosta hediye edilecek bir görev değildir. Beklenti sizi mutlu tutmak veya yerinize bakmaktan ziyade size yeni vizyonlar sunması, çözüm önerilerinde bulunmasıdır. Bu nedenle iyi danışmanlar sadece bu konulara odaklı çalışırlar. Son olarak söylemek lazım ki; danışman bir konuyu en iyi bilen kişi demektir. Onun yanında bir süre dolaşmakla aynı bilgi size transfer olmaz. Yani biraz öğrenirim sonra bırakırım yaklaşımı sadece size zarar verir.
Okuma Süresi:2 Dakika, 50 Saniye