Okuma Süresi:1 Dakika, 40 Saniye

“Savaş suçlusu bir devlet”in hastane bombalayarak aralarında bebeklerin de olduğu çok sayıda canı katlettiği hafta, genç bir meslektaşım Instagram’da bir sıkıntı olduğunu, paylaştığı hikâyenin takipçileri tarafından dahi görüntülenemediğini yazdı bana. İlginç bir şekilde, o gün Instagram’ın hikâyeler kısmında paylaştığım köşe yazımın sadece iki üç kişi tarafından görüntülendiğini fark ettim.

Takip eden günlerde, hastane katliamı ile ilgili paylaşımların sosyal ağlarda gizli bir sansüre takıldığına ilişkin dünya çapında tepkiler yükselmeye başlayınca, Meta’nın iletişim direktörü Andy Stone, Reels videoları ve hikayelerin erişimini “önemli ölçüde” azaltan bir hata tespit ettiklerini açıkladı ve ekledi:

“Bu hata dünya çapındaki hesapları eşit şekilde etkiledi ve içeriğin konusuyla hiçbir ilgisi yok.”

Tesadüf bu ya, aynı hafta içinde bir kullanıcının Instagram profilinde yer alan Filistinli kelimesi ve yanındaki Filistin bayrağı sistem tarafından “Filistinli Terörist” olarak tercüme edildiği ortaya çıktı. Elbette, bunun sebebi de yapay zekâ kaynaklı bir hatadan başka ne olabilirdi ki! Özetle “Yapay zekâ, Arapça dilinden çeviri yaparken hata yapmış.” Gibisinden bir iki cümle ile özür dilenip bu sorun da geçiştirildi. Ancak, nedense hiç kimse yapay zekânın bir bayrak emojisini nasıl terörist kelimesi ile eşanlamlı olarak çevrilebildiğini merak edip de sormadı ya da soramadı…

Yapay Zekâ’nın kabahatleri bunlarla da bitmiyor ne yazık ki… Alın size bir tane de ülkemizden oldukça güncel bir örnek vereyim:

Geçtiğimiz hafta cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamaları kapsamında bir web sitesi tarafından kullanıcıların yükledikleri fotoğraflar, yapay zekâ aracılığıyla Atatürk ile bir arada, oldukça güzel görsellere dönüştürülüyordu. Hizmete ilgi o kadar yüksekti ki, web sitesi kullanıcıları sıraya dizerek, saatler sonra işleme alabileceğini ifade etmeye bile başlamıştı ana sayfasında.

Ancak, tesettürlü bir meslektaşım oldukça şaşırtıcı bir bilgi paylaştı benimle. Sisteme yüklediği fotoğraflar başörtülü olduğu halde, sistemin kendisini her seferinde kendisini başı açık olarak resmettiğini ve bu duruma gerçekten üzüldüğünü ifade etti. Bu durum bildiğim kadarıyla henüz medyaya yansımadı. Tepki gelmesi durumunda da gerçi bu durumun yapay zekâ kaynaklı bir sorun olduğunu ifade edilecektir.

Temennim, yapay zekânın bir an önce ergenlik döneminden kurtulup, kendisi hakkındaki bu iddialara cevap verebilecek bir yetişkin olarak karşımıza çıktığı günleri görebilmektir!!!

Previous post Nespresso tüm dünyanın sevdiği lezzet “kahve”nin geleceğine sahip çıkıyor
Next post BYD ATTO 3 Üstün Teknolojisi ve Rakipsiz Fiyatıyla Türkiye’de