“Yakında gazetecilere ihtiyaç olmayacak, haberleri yapay zekâ kendisi yazacak.” dedi sektörden bir dostum, bir yerlerden okuduğu ya da duyduğu eksik bilgilere dayanarak.
Her ne kadar gelişmeleri o şekilde yorumlamak doğru olmasa da o akşam aklıma ilginç sorular gelmeye başladı.
Örneğin, tamamen tarafsız bir haber hazırlayabilecek mi yapay zekâ? Hazırlayabilecek mi derken, hazırlamasına izin verilecek mi? Gazze’de yaşanan durumu nasıl haberleştirecek mesela?
Yapay zekâ istediği konuda köşe yazabilecek mi? Yoksa yazacağı konuyu editörler mi belirleyecek? Her iki durumda da, doğru olduğuna inandığı şeyi mi yazacak yoksa otosansür uygulamak zorunda mı kalacak kendisine? Yazdıkları sansüre uğrarsa tepki gösterebilecek mi?
Hazırladığı haber ya da köşe yazılarının hukuki sorumlusu kim olacak peki? Yapay zekânın kendisi mi, tasarımcısı mı yoksa gazete yönetimi mi? Eğer suçlunun yapay zekânın kendisi olduğu tespit edilirse, ceza verilebilecek mi, 3 ay haber yazmama gibi?
Polemiğe girebilecek mi diğer yazarlarla, gündemde kalabilmek için? Bir başka gazetede yazan yapay zekâ köşe yazarı ile atışabilecek mi herhangi bir konuda?
Yasal hakları olacak mı kanun karşısında? Yazdığı haber ya da köşe başına ücret alabilecek mi, kendisini geliştirme amacıyla kullanmak için örneğin? Ya da, eserlerini çalan, kendisine hakaret eden, iftira atan, kötü yorumlarda bulunanlara dava açabilecek mi?
Velhasıl, her meslek zordur ama gazetecilik muhtemelen yapay zekânın en önemli imtihanlarından birisi olacak…