
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal operasyonlarının daha verimli yönetebilmesini destekleyen Paraşüt Şirketi’nin Blog Sayfasına Röportaj veren Atıf Ünaldı; Paraşüt Blog Yazarının sorularını şu şekilde yanıtladı;
Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz? Atıf Ünaldı neler yapıyor?
Şu aralar, Bloomberg Businessweek dergisinde köşe yazarlığı yapıyorum. Her hafta teknoloji alanındaki gelişmeleri bu dergide paylaşıyorum.
Aynı zamanda markaların özel organizasyonlarında vizyon açıcı açılış (keynote) konuşmaları yapıyorum. Uzun zamandır beklettiğim beşinci kitabıma da başladım.
Teknoloji yazarı olarak Türkiye’de dijital dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda sizce ortaya çıkan ihtiyaçlar neler ve Türkiye bu konunun neresinde?
Ben genel olarak bu alanda en büyük problemin, strateji belirleme noktasında olduğunu düşünüyorum.
Türkiye’de ne yazık ki yöneticiler işin kolayına kaçıp daha önceden hazırlanmış reçetelerle dijital dönüşümlerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Tabii tek bir reçete ile yapılan dijital dönüşümün her gelen hastaya antibiyotik yazmaktan hiçbir farkı yok. Hem kişilerin hem de toplumun sağlığına ciddi zararı var.
Bu nedenle stratejiye zaman ve kaynak ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Bu gerçekleşmeyince dijital dönüşüm başarısız olur. Türkiye’de dijital dönüşüm fikri yeni dünyada ayakta kalmanın tek çözümü olarak görüldüğü için iş dünyası tarafından çabuk kabul edildi. Ama strateji olmazsa, dijital dönüşümü kabul etmeyen kurumlarla kabul edenler arasında fark olmaz.
Dijital dönüşüm hangi sektörler tarafından daha çok kullanılıyor ve KOBİ’lere faydaları neler?
Türkiye’de dijital dönüşümde en önde olan kurumlar da dahil, kimse daha bu alandaki faaliyetlerini ne yurt içinde ne de dünyada bitirebilmiş değil. Bu nedenle eleman çalıştıran, müşteriye dokunan, iş ağı içinde bulunan, bir ürün veya değer oluşturan her kurumun dijital dönüşüme ihtiyacı var.
KOBİ’ler için dijital dönüşüm sadece bir yatırım değil mecburiyettir. Bu konuda yöneticileri bilinçlendirmek amacı ile faaliyet gösteren bir çalışma grubu da kurduk. KOBİ’lere danışmanlık yapacak yeni arkadaşlarımızı eğitmek için standartları oluşturmaya başladık.
Dijital dönüşümde teknoloji altyapısı olarak eksiklerimiz var mı sizce? Varsa bunlar neler? İyileştirmek için neler yapılmalı?
Kurumlar dijital dönüşüme başladıklarında, tabii ki teknolojik altyapı eksikleri de ortaya çıkıyor. Bu her kurumda farklı şekil alıyor. Danışanlarım arasında bu altyapı eksikliklerini bilişim sektöründe yaşayanlar da olurken, ürün ve markalaşmada altyapı eksiklikleri olan şirketlerle de yaygın şekilde karşılaşıyoruz.
Tabii dijital dönüşüm uzun bir yol, bu nedenle altyapı eksiklikleri olan şirketlere en önemli önerim, en kısa zamanda bir danışmanla oturup yol haritalarını çıkarmaları olacaktır.
Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine de değinmek istiyoruz. Girişimcilik konusundaki atılımları nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’de bu konuda ne gibi fırsatlar var?
Türkiye’de asıl girişimcilik alanında ciddi altyapı eksikleri var. Finansman yapımız ve yatırımcı ilişkileri ne yazık ki şu an dürüst bir girişimcinin ihtiyacı olan kaynaklara ulaşmasına imkan vermiyor. Dünyanın birçok yerinde ilk finansmanı en yakındaki banka şubesinden alan girişimcinin, Türkiye’de mevzuat gereği bunu yapması mümkün değil. Ayrıca belli bir büyüklüğe ulaşan girişimcilerin halka açılması da Türkiye’de çok kolay olmuyor.
Türkiye’nin bu sorunları acilen çözmesi ve yatırımları girişimcinin yenilikçi ve rekabetçi çözümler üretebileceği şekilde yönlendirmesi lazım.
Başarılı bulduğunuz girişimcilerde gözlemlediğiniz özellikler neler? Yeni işini kuracak girişimcilere önerileriniz var mı?
Türkiye’de birçok girişimciye danışmanlık ve koçluk yapmış, iki üç girişimde bulunmuş biri olarak, başarılı girişimlerde gördüğüm en önemli ortak nokta hepsinin işe başlamadan önce bir destek almış, büyük bir müşteri bulmuş, hazır bir pazara ulaşmış veya bir iş ağına bağlanmış olmaları. Bunlardan biri olmadan iş fikri ne kadar umut vadedici olursa olsun başarıya ulaşılması bana mümkün gelmiyor.
Bir girişimci dijital dönüşüm için yatırım yaparken sizce nelere dikkat etmeli?
Strateji ve planlama olmadan, pazardaki hazır reçetelerden birini uygulamaya kalkmak sadece zaman ve kaynak kaybı olur. Önce strateji, planlama, yol haritası arkasından işe başlama. Aksi sadece zaman ve para kaybı.