
Bir çiçeğin EGO’su yoktur. En renkli olma, en geniş yapraklı olma, en güzel kokma kaygısı yoktur çiçeğin.”EN” yoktur doğada.
Doğada sadece olan olur. Bir ağaç, bir başka ağacın meyvesinden sebeplensin diye onunla arkadaşlık kurmaz, açmadığı dalın nimetinden medet ummaz. İşi hallolsun diye dost olmaz bir kirpi, bir kaplumbağa ile !
– Doğada menfaat yoktur-
Ya da kısa diye boyu,diğer fidandan, psikolojisi bozulmaz hiçbir Filiz’in. Olduğu halini kabul eder,diğerinin. Bir maymunun ağaca tırmanma yeteneğine imrenmez bir su yılanı.
-Doğada kıyas yoktur-
Yaşam yaşamla beslenir doğada. Doğadakiler bilir ki herşey bir dir, herşey birbirine muhtaçtır ve görünmez halkalarla herşey birbirine bağlıdır. Bir aslanın bile saygısı vardır avladığı geyiğe.
Mutlu bir çift güvercinin huzurunu bozmak isteyen kokoş, dişi bir antilop yoktur doğada.
Aynı dalda hiçbir yaprak, yerinden rahatsız değildir ve saygı duyar tutunduğu dala.
-Doğada yerini yadırgama yoktur-
Toprak, türlü türlü sebzeyi verirken, o ya da bu faydalansın diye ayrım yapmaz.
Güneş, ışığını kişiye göre esirgemez.
-Doğada bencillik yoktur-
Bir kartal yavrusu yuvadan uçtuğunda,
nasıl yuva kuracağını öğrenerek ayrılmıştır yuvasından. Yavrusu olunca doğuştan kodlanmış öğretileriyle besler ve büyütür yavrularını.
-Doğada ihanet yoktur-
Eğer sağlık açısından bir kusuru yoksa doğada şişman bir kuş görmek zordur ya da olması gerekenden çok ağır bir geyik!
-Doğada ihtiyacından fazlasını istemek yoktur-
Gelgelelim, doğanın bir parçası olduğu,
Varsayılan bizler, yani insan, doğadan uzaklaştıkça uzaklaşıyoruz insanlıktan. Bastığımız toprağa yabancılaştıkça yabancılaşıyoruz birbirimize.
-Doğada kavga vardır elbette ama savaş yoktur-
Doğudaki kargaların, Batı’dakilere savaş ilan ettiğini göremezsin.
Miş gibi Muş gibi yapmak yoktur doğada. Öfkeliyse öfke vardır, mutluysa sevinç.. Coşkuluysa bir tavuskuşu, üzgünmüş gibi davranmaz.
Gibi gibi davranmak, Miş gibi olmak… Maske takmak… Yoktur doğada!
Bir tırtılı göremezsin, kelebek taklidi yaparken…
Doğa gibi “OL” mak lazım!
Ve tabiat gibi,
Güzel,sonsuz ve kutsal..