Yüzen Şehir Mersin

Bundan tam sekiz yıl önce, işadamlarına yapacağım bir vizyon konuşmasında Peter Thiel’in yeni projesini anlatma kararı almıştım. Thiel:
– Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu paypal çetesinin en zeki üyelerinden biri.
– Trump, başkan seçildiğinde gerçekleştirdiği teknoloji liderleri toplantısında, Apple’ın patronu Tim Cook ile Donald’ın arasına oturan, hatta başkanla şakalar yapan bir önemli girişimci…
Peter Thiel o dönemde bir yüzen ülke planı yapıyordu. Planın amacı ise kendi kanunlarını koymaktı. Hemn aklınız kötüye gitmesin. Ticari açıdan daha uygulanabilir, geçmişten gelen ataletin olmadığı bir ülke…İzleyicimlerim bu fikre hayret etmişti. Ama zaten yenilikçi bir vizyon da bu etkiyi yapmalıydı değil mi?
4 yıl önce Mersin’e ilk geldiğimde, tanımadığım bir şehirde ev aramanın zorluklarını yaşıyordum. Birgün Marina’da eşimle otururken, keşke burada denizin üzerinde bir ev yapsak, burada yaşasak demiştim. Eşim o dönemde bu fikrin Mersin için çok farklı olacağını söylemişti. Haklıydı…
Neden yüzen bir ev?
NASA’dan gelen bilgilere göre; 1880 yılından bu yana deniz seviyesi 23 cm civarlarında yükselmiş. Bu yükselmenin üçte biri son 25 yılda gerçekleşmiş. Önümüzdeki 25 yılda ise bu yükselme 30 cm civarlarında olacak.
Bu özellikle deniz seviyesinde yaşayan insanlar ve kurulu şehirler için büyük bir yaşam problemini doğuruyor. Bu nedenle yüzen bir ev özellikle bu konudaki sorunu çözmede yardımcı oluyor. Ayrıca deniz üzerindeki yaşam hijyen anlamında karasal yaşama göre daha iyi.

Şimdi bir de Güney Kore (hani şu teknoloji konusunda ne konuşursak konuşalım baktığımız ülke)’de bir yere gidelim. Şehrin ismi Busan. 3,4 milyon nüfusa sahip bir liman kenti. 2021 yılında Oceanix ( https://oceanixcity.com ) ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı ile ortaklık imzaladı. Samsung’un sahibi olduğu BIG-Bjarke Ingels Group ve Samoo Architects & Engineers, projeye öncülük yapıyor.
Projenin prototipi 15.5 dönüm yüzey alanına sahip bağlı platformlardan oluşuyor. Şehrin her modüler parçası, yaşam alanı, araştırma tesisleri veya konaklama gibi belirli bir kullanım için tasarlanmıştır. Köprüler farklı platformları birbirine bağlıyor. Proje aynı zamanda, her yıl daha da çetinleşen iklim şartlarına da uygun olarak planlanmış.
Şimdi dönelim Mersin’e… Türkiye’nin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip. Kıyılarındaki yerleşim çoğunlukla, yerleşim alanları. Hem tarım, hem turizm hem de sanayisi gelişmiş bir şehir. Neden Türkiye’nin ilk yüzen şehir projesine sahip olmasın?

Exit mobile version